Assalamualaikum wahai pembaca-pembaca semua. Hari ini Cik Lieyza nak berkongsi resepi untuk membuat Kek Majerin yang sedap dan mudah.Cik Lieyza buat ini tidak menggunakan mixer. Cik Lieyza hanya menggunakan tangan dan senduk kayu je untuk bancuh kek ye.Rasa penatlah sikit nak mengacaunya. Tetapi bergantunglah kepada anda semua ye.Kalau nak menggunakan mixer pun okey.
Kek ini senang sahaja hendak membuatnya. Rasanya pun sedap. Masa untuk hari raya nanti bolehla kalau nak membuat resepi kek majerin ini. Jom, kita tengok apa bahan-bahannya. Kalau tidak ada simpanan di rumah, bolehla ke kedai untuk membeli bahan-bahannya.
Kek Majerin Yang Sedap |
Bahan-Bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan majerin pelangi atau jenama lain pun boleh
- 1 cawan gula halus ( Cik Lieyza guna gula pasir je)
- 3 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanila
Ini adalah antara bahan-bahan yang ada kat rumah Cik Lieyza |
Cara-Cara Membuatnya:
1. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder- ketepikan
2. Pukul majerin dan gula sampai kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.
4.Kemudian masukkan esen vanila dan susu pekat. Kacau lagi sampai betul-betul kembang.
6. Sapu majerin di loyang terlebih dahulu sebelum masukkan bancuhan kek ke dalam loyang. Sebelum itu panaskan oven 15minit dalam suhu 170 darjah celcius.
7. Untuk hiasan kek, anda boleh letak ceri ke, chocolate chip ke dan macam-macam lah. Saya punya saya letak coklat rice.
8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 50 minit atau sehingga masak. Ada sesetengan oven tak sama. Ada yang lambat dan ada yang cepat. Sekiranya belum masak lagi anda tambahlah minit lagi sehingga masak.
9. Apabila dah masak, biarkan kek dalam oven sehingga sejuk. Baru boleh dikeluarkan dipotong dan sedia untuk dimakan.
10. Ini lah hasilnya.
Okey, sudah siap dah bolehla dimakan seisi keluarga. Mudah bukan. Selamat mencuba.
Bye....
Saya dah cuba resepi ni. Tapi kek jadi soggy...betul ker sukatan tepung dgn marjerin tu? Kenapa banyak sangat?
ReplyDeletebetul dah sukatan tu,sy dah byk kali ikut resepi ni..elok je kjdiannya
Deletejangan putar lama selepas masuk tepung
Delete:>)
ReplyDeletekey majerin mmg mudah nk buat dn sdp
ReplyDeletebahan2 pun senang tq for jalieyza ✌️👍🏻
Mudahnya.... Boleh Cuba ni
ReplyDeleteTq resepinya
ReplyDeleteTq resepinya😊mmg btl2 menjadi..sedap lg😉
ReplyDeletesama-sama. Boleh share2 kan ye kat fb atau di mana saja.
ReplyDeleteTq resepi..sedap sgt.. ptama kali buat jd. Bestnya
ReplyDeletesis guna api atas bwh ke ?
ReplyDeletemaaf, lambat reply.Ye saya guna api atas bawah.
ReplyDeleteSaya tadi dah cuba buat,ia tk lembab tp kering sikit mkin saya baru belajar buat kek so far ank suka makan.
ReplyDeleteOo..x pe nanti dah pandai menjadilah kek nanti.Kanak2 mmg suka mkn kek ni.Tq ye😘.
ReplyDeleteKalau xda baking powder kek boleh jadi ka sis?
ReplyDeletetak boleh sis.Takut kek x naik pulak nanti ☺
DeleteKukus boleh ke ?
ReplyDeleteKukus boleh ke..?
ReplyDeleteselalunya kukus kurang sedap rasanye..xgaring tepi..
ReplyDeleteTercantik sangat kejadian kek ni.. Saya letak coklat rice kat tepi loyang.. Kat tengah letak coklat cip.. Mmg gebu gebas.. TenQ share resipi
ReplyDeleteHi, I want to try this recipe but in my home, we don't use susu pekat because my mom don't like it. Can I skip that susu pekat haha. Thank you..
ReplyDelete