Assalamualaikum wahai pembaca-pembaca semua. Hari ini Cik Lieyza nak berkongsi resepi untuk membuat Kek Majerin yang sedap dan mudah.Cik Lieyza buat ini tidak menggunakan mixer. Cik Lieyza hanya menggunakan tangan dan senduk kayu je untuk bancuh kek ye.Rasa penatlah sikit nak mengacaunya. Tetapi bergantunglah kepada anda semua ye.Kalau nak menggunakan mixer pun okey.

Kek ini senang sahaja hendak membuatnya. Rasanya pun sedap. Masa untuk hari raya nanti bolehla kalau nak membuat resepi kek majerin ini. Jom, kita tengok apa bahan-bahannya. Kalau tidak ada simpanan di rumah, bolehla ke kedai untuk membeli bahan-bahannya.


Kek Majerin Yang Sedap


Bahan-Bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan majerin pelangi atau jenama lain pun boleh
  • 1 cawan gula halus ( Cik Lieyza guna gula pasir je)
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila 


Ini adalah antara bahan-bahan yang ada kat rumah Cik Lieyza



Cara-Cara Membuatnya:

1. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder- ketepikan

2. Pukul majerin dan gula sampai kembang.



3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.



4.Kemudian masukkan esen vanila dan susu pekat. Kacau lagi sampai betul-betul kembang.




5. Selepas itu, masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak tadi.



6. Sapu majerin di loyang terlebih dahulu sebelum masukkan bancuhan kek ke dalam loyang. Sebelum itu panaskan oven 15minit dalam suhu 170 darjah celcius.


7. Untuk hiasan kek, anda boleh letak ceri ke, chocolate chip ke dan macam-macam lah. Saya punya saya letak coklat rice.




8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 50 minit atau sehingga masak. Ada sesetengan oven tak sama. Ada yang lambat dan ada yang cepat. Sekiranya belum masak lagi anda tambahlah minit lagi sehingga masak.




9. Apabila dah masak, biarkan kek dalam oven sehingga sejuk. Baru boleh dikeluarkan dipotong dan sedia untuk dimakan.


10. Ini lah hasilnya.





Okey, sudah siap dah bolehla dimakan seisi keluarga. Mudah bukan. Selamat mencuba.


Bye....



































RESEPI KEK MAJERIN MUDAH & SEDAP


Assalamualaikum wahai pembaca-pembaca semua. Hari ini Cik Lieyza nak berkongsi resepi untuk membuat Kek Majerin yang sedap dan mudah.Cik Lieyza buat ini tidak menggunakan mixer. Cik Lieyza hanya menggunakan tangan dan senduk kayu je untuk bancuh kek ye.Rasa penatlah sikit nak mengacaunya. Tetapi bergantunglah kepada anda semua ye.Kalau nak menggunakan mixer pun okey.

Kek ini senang sahaja hendak membuatnya. Rasanya pun sedap. Masa untuk hari raya nanti bolehla kalau nak membuat resepi kek majerin ini. Jom, kita tengok apa bahan-bahannya. Kalau tidak ada simpanan di rumah, bolehla ke kedai untuk membeli bahan-bahannya.


Kek Majerin Yang Sedap


Bahan-Bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan majerin pelangi atau jenama lain pun boleh
  • 1 cawan gula halus ( Cik Lieyza guna gula pasir je)
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila 


Ini adalah antara bahan-bahan yang ada kat rumah Cik Lieyza



Cara-Cara Membuatnya:

1. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder- ketepikan

2. Pukul majerin dan gula sampai kembang.



3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.



4.Kemudian masukkan esen vanila dan susu pekat. Kacau lagi sampai betul-betul kembang.




5. Selepas itu, masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak tadi.



6. Sapu majerin di loyang terlebih dahulu sebelum masukkan bancuhan kek ke dalam loyang. Sebelum itu panaskan oven 15minit dalam suhu 170 darjah celcius.


7. Untuk hiasan kek, anda boleh letak ceri ke, chocolate chip ke dan macam-macam lah. Saya punya saya letak coklat rice.




8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 50 minit atau sehingga masak. Ada sesetengan oven tak sama. Ada yang lambat dan ada yang cepat. Sekiranya belum masak lagi anda tambahlah minit lagi sehingga masak.




9. Apabila dah masak, biarkan kek dalam oven sehingga sejuk. Baru boleh dikeluarkan dipotong dan sedia untuk dimakan.


10. Ini lah hasilnya.





Okey, sudah siap dah bolehla dimakan seisi keluarga. Mudah bukan. Selamat mencuba.


Bye....



































21 comments:

  1. Saya dah cuba resepi ni. Tapi kek jadi soggy...betul ker sukatan tepung dgn marjerin tu? Kenapa banyak sangat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dah sukatan tu,sy dah byk kali ikut resepi ni..elok je kjdiannya

      Delete
    2. jangan putar lama selepas masuk tepung

      Delete
  2. key majerin mmg mudah nk buat dn sdp
    bahan2 pun senang tq for jalieyza ✌️👍🏻

    ReplyDelete
  3. Tq resepinya😊mmg btl2 menjadi..sedap lg😉

    ReplyDelete
  4. sama-sama. Boleh share2 kan ye kat fb atau di mana saja.

    ReplyDelete
  5. Tq resepi..sedap sgt.. ptama kali buat jd. Bestnya

    ReplyDelete
  6. maaf, lambat reply.Ye saya guna api atas bawah.

    ReplyDelete
  7. Saya tadi dah cuba buat,ia tk lembab tp kering sikit mkin saya baru belajar buat kek so far ank suka makan.

    ReplyDelete
  8. Oo..x pe nanti dah pandai menjadilah kek nanti.Kanak2 mmg suka mkn kek ni.Tq ye😘.

    ReplyDelete
  9. Kalau xda baking powder kek boleh jadi ka sis?

    ReplyDelete
  10. selalunya kukus kurang sedap rasanye..xgaring tepi..

    ReplyDelete
  11. Tercantik sangat kejadian kek ni.. Saya letak coklat rice kat tepi loyang.. Kat tengah letak coklat cip.. Mmg gebu gebas.. TenQ share resipi

    ReplyDelete
  12. Hi, I want to try this recipe but in my home, we don't use susu pekat because my mom don't like it. Can I skip that susu pekat haha. Thank you..

    ReplyDelete