Assalamualaikum...hai, apakahbar semua.

Sekarang ini cuaca tidak menentukan. Sekejap panas, sekejap hujan. Tambahan pula, di bulan puasa  mesti tekak ini terasa keringkan. Tanpa membuang masa saya menaip lagi hehe, post kali ini Cik Lieyza nak 'share' resepi cara nak membuat Puding Kastard yang berwarna-warni. Dengar nama puding pun dah tertelan air liurkan. Mesti sedap dan menyelerakan.



Puding Kastard Warna Warni


Bahan-Bahan:
  •  1 peket agar-agar
  • 5 cawan air
  • 2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 sudu teh serbuk koko/milo/nescafe (boleh cuba perasa lain)
  • 1 sudu teh air suam
  • Pewarna merah & hijau (pilihan ikut suka)

Cara Membuatnya:
  1. Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula halus sehingga hancur.
  2. Dalam bekas lain, bancuhkan 1 tin susu cair bersama tepung kastard
  3. Kemudian masukkan campuran susu cair dan tepung kastard tadi ke dalam periuk berisi agar-agar tadi.
  4. Kacau sehingga sedikit pekat dan sebati
  5. Tutupkan api dan asingkan adunan kepada 4 mangkuk berlainan
  6. Bancuhkan milo dengan air suam. Kemudian masukkan ke dalam salah satu daripada 4 adunan tadi.
  7. Masukkan pewarna merah ke dalam satu mangkuk dan kacau rata.
  8. Masukkan pewarna hijau ke dalam mangkuk satu lagi dan kacau rata juga.
  9. Pada mangkuk yang keempat, biarkan mangkuk berwarna asal.
  10. Lapiskan perlahan-lahan adunan dan berselang seli dengan berlainan warna adunan.
  11. Biarkan adunan keras sebentar dan sejukkan dalam peti sejuk dan boleh dimakan.




Ini adalah bancuhan yang belum dicampurkan dengan pewarna dan perasa lagi.





Yang ini saya campurkan pewarna merah, hijau dan warna asal puding iaitu kuning. Perasa yang saya gunakan ialah milo.





Saya gunakan bekas mini macam ini. Senang untuk anak-anak saya makan. Saya hanya masukkan adunan tadi berselang seli menggunakan adunan warna yang berlainan agar nampak warna warninya tu.




 Yang ini adunan warna merah yang terlebih banyak.Jadi saya masukkanlah ke dalam bekas yang ada. Kena buat cepat-cepat.Nanti dia akan pekat macam ini.Susah pula nak lapis bagi cantik.




Okey, puding kastard saya dah siap dan bolehla disimpan dalam peti ais. Lepas ini mesti anak-anak saya berebut nak makan ni. 





Kalau tak mahu letak dalam bekas plastik mini, boleh juga di letakkan dalam bekas besar atau loyang. Apabila dah masak dan keras bolehla dipotong macam ini.




Akhir kata, saya rasa  resepi ini sangat simple dan senang bukan. Puding ini sangat sedap dan menyelerakan. Kalau ada puan-puan atau ibu-ibu  yang nak buat business berniaga puding macam ini pun boleh. Saya yakin ramai peminat puding di luar sana yang gemar makan puding. Okey, selamat mencuba resepi mudah ini.

Bye...















Resepi Puding Kastard warna-warni

Assalamualaikum...hai, apakahbar semua.

Sekarang ini cuaca tidak menentukan. Sekejap panas, sekejap hujan. Tambahan pula, di bulan puasa  mesti tekak ini terasa keringkan. Tanpa membuang masa saya menaip lagi hehe, post kali ini Cik Lieyza nak 'share' resepi cara nak membuat Puding Kastard yang berwarna-warni. Dengar nama puding pun dah tertelan air liurkan. Mesti sedap dan menyelerakan.



Puding Kastard Warna Warni


Bahan-Bahan:
  •  1 peket agar-agar
  • 5 cawan air
  • 2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 sudu teh serbuk koko/milo/nescafe (boleh cuba perasa lain)
  • 1 sudu teh air suam
  • Pewarna merah & hijau (pilihan ikut suka)

Cara Membuatnya:
  1. Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula halus sehingga hancur.
  2. Dalam bekas lain, bancuhkan 1 tin susu cair bersama tepung kastard
  3. Kemudian masukkan campuran susu cair dan tepung kastard tadi ke dalam periuk berisi agar-agar tadi.
  4. Kacau sehingga sedikit pekat dan sebati
  5. Tutupkan api dan asingkan adunan kepada 4 mangkuk berlainan
  6. Bancuhkan milo dengan air suam. Kemudian masukkan ke dalam salah satu daripada 4 adunan tadi.
  7. Masukkan pewarna merah ke dalam satu mangkuk dan kacau rata.
  8. Masukkan pewarna hijau ke dalam mangkuk satu lagi dan kacau rata juga.
  9. Pada mangkuk yang keempat, biarkan mangkuk berwarna asal.
  10. Lapiskan perlahan-lahan adunan dan berselang seli dengan berlainan warna adunan.
  11. Biarkan adunan keras sebentar dan sejukkan dalam peti sejuk dan boleh dimakan.




Ini adalah bancuhan yang belum dicampurkan dengan pewarna dan perasa lagi.





Yang ini saya campurkan pewarna merah, hijau dan warna asal puding iaitu kuning. Perasa yang saya gunakan ialah milo.





Saya gunakan bekas mini macam ini. Senang untuk anak-anak saya makan. Saya hanya masukkan adunan tadi berselang seli menggunakan adunan warna yang berlainan agar nampak warna warninya tu.




 Yang ini adunan warna merah yang terlebih banyak.Jadi saya masukkanlah ke dalam bekas yang ada. Kena buat cepat-cepat.Nanti dia akan pekat macam ini.Susah pula nak lapis bagi cantik.




Okey, puding kastard saya dah siap dan bolehla disimpan dalam peti ais. Lepas ini mesti anak-anak saya berebut nak makan ni. 





Kalau tak mahu letak dalam bekas plastik mini, boleh juga di letakkan dalam bekas besar atau loyang. Apabila dah masak dan keras bolehla dipotong macam ini.




Akhir kata, saya rasa  resepi ini sangat simple dan senang bukan. Puding ini sangat sedap dan menyelerakan. Kalau ada puan-puan atau ibu-ibu  yang nak buat business berniaga puding macam ini pun boleh. Saya yakin ramai peminat puding di luar sana yang gemar makan puding. Okey, selamat mencuba resepi mudah ini.

Bye...















No comments:

Post a Comment