Assalammualaikum semua..Post kali ini Cik Lieyza nak kongsi resepi Kek Coklat Kukus yang sukatannya menggunakan cawan.Cik Lieyza rasa sukatan cawan ini lagi senang hendak disukat berbanding yang guna gm,kg bagai tu. Haih, terpaksalah menyusahkan diri nak mencari penimbang pulakkan.Kek coklat kukus ini hanya dimasak menggunakan pengukus sahaja. Sekiranya dekat rumah tidak ada oven, jangan khuatir kerana kek coklat juga boleh dimasak secara kukus.Rasanya pasti sedap,lazat dan menyelerakan. Cik Lieyza tidak suka tulis panjang-panjang sebab Cik Liza tahu fokus utama para pembaca adalah kepada resepi kek coklat kukuskan. Kalau Cik Lieyza nak search resepi masakan pun Cik Lieyza tak baca pun apa yang penulis tulis pada pendahuluan. Cik Lieyza terus je tengok pada bahan-bahan dan cara-cara membuatnya. Lagipun masa tidak mencukupi, mulalah nak cepatkan.

Kek Coklat Kukus ku



BAHAN-BAHAN
  1. 1 cawan gula pasir
  2. 1 cawan serbuk koko
  3. 1 cawan susu cair
  4. 1 cawan minyak masak/ majerin cair
  5. 1/2 cawan susu pekat manis
  6. 1 1/4 cawan tepung gandum
  7. 1 sudu teh baking powder
  8. 1 sudu teh soda bikarbonat
  9. 4 biji telur
  10. 1 sudu esen vanila

 CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Masukkan gula, susu cair, susu pekat manis dan minyak masak ke dalam periuk. 
  2. Masakkan di atas api sehingga larut dan ketepikan.
  3. Dalam bekas lain, ayakkan tepung gandunm, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.
  4. Pukul telur sehingga kembang. Cara saya, saya blend je semua telur sehingga kembang dengan menggunakan blender. Biar ianya nampak berbuih-buih keputihan.
  5. Tapiskan telur yang diblend tadi ke dalam bekas utama untuk bancuh kek nanti supaya kulit telur tidak termasuk sekali ye. Masukkan juga esen vanila dan kacau sebati.
  6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder yang diayak tadi.
  7. Kacau sehingga sebati dan jangan biarkan ianya berketul-ketul.
  8. Panaskan pengukus dan biarkan air mendidih dahulu baru dimasukkan loyang yang berisi adunan kek coklat.
  9. Sebelum itu, sapukan majerin atau butter ke dalam loyang sebelum tuangkan bancuhan kek coklat tadi.Tujuannya adalah supaya kek tadi tidak melekat apabila masak nanti dan senang untuk terbalikkan kek ke bekas yang lain.
  10. Untuk mengelakkan air wap terkena kek anda bolehla tutup kek menggunakan aluminium foil. Ada setengah mak-mak  balutkan tudung periuk pengukus guna kain. Cara saya pula, saya balut guna plastik sahaja.
  11. Kukus kek selama 1 jam dan cuba cucuk dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum.
  12. Kalau lidi tidak melekat itu bermakna kek sudah masak. Biarkan sejuk terlebih dahulu bolehla di angkat.


 Kek coklat saya dah siap. Nak makan macam ini pun boleh.Sedap juga rasa. Kalau rajin bolehla buat topping untuk kek.




 CARA-CARA MEMBUAT TOPPING UNTUK KEK COKLAT KUKUS

Bahan-Bahan:
  • 1/2 bar coklat masakan
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu mentega/butter
  • 1/4 cawan susu segar ( saya guna susu formula anak saya je iaitu susu Dutch Ludy 123. Nasib baik anak susu formula anak) 

 Cara- Cara Membuatnya :
  •  Saya masukkan semua bahan-bahan dalam periuk. Panaskan api dan jangan terlalu besar api tu. Kacau sekata sehingga dia pekat.
  • Tutupkan api, biarkan sejuk dahulu kemudian baru boleh curahkan ke atas kek.


Contohnya macam ini lah. Bagi ganache tu jatuh meleleh seperti itu. Okey siap.



Kek kalau hendak dihias pun boleh. Anda gunalah choclate rice ke, buah ceri ke, strawbery ke, gula-gula ke.Kecantikan kek bergantung kepada kreativiti seseorang itu ye.



Inilah kek coklat saya.Maaflah comot sikit hehe (segan pula) tak sempat lap sebab anak-anak dah duk berebut-berebut nak makan kek.





 Akhir sekali sebagai penutup kata, kalau ibu-ibu atau sesiapa saja nak cuba buat, saya galakkanlah sebab resepi ini sangat mudah. Kalau pakai pengukus dia akan masak on time je berbanding pakai oven. Oven ini nak kena tambah minitlah pula kalau lambat masak hehe..Ini daripada pengalaman saya. Bagi saya kek coklat kukus menggunakan cawan adalah resepi yang paling senang.

Okey, sampai jumpa lagi..

Bye...!!!



























Resepi Kek Coklat Kukus Sukatan Cawan


Assalammualaikum semua..Post kali ini Cik Lieyza nak kongsi resepi Kek Coklat Kukus yang sukatannya menggunakan cawan.Cik Lieyza rasa sukatan cawan ini lagi senang hendak disukat berbanding yang guna gm,kg bagai tu. Haih, terpaksalah menyusahkan diri nak mencari penimbang pulakkan.Kek coklat kukus ini hanya dimasak menggunakan pengukus sahaja. Sekiranya dekat rumah tidak ada oven, jangan khuatir kerana kek coklat juga boleh dimasak secara kukus.Rasanya pasti sedap,lazat dan menyelerakan. Cik Lieyza tidak suka tulis panjang-panjang sebab Cik Liza tahu fokus utama para pembaca adalah kepada resepi kek coklat kukuskan. Kalau Cik Lieyza nak search resepi masakan pun Cik Lieyza tak baca pun apa yang penulis tulis pada pendahuluan. Cik Lieyza terus je tengok pada bahan-bahan dan cara-cara membuatnya. Lagipun masa tidak mencukupi, mulalah nak cepatkan.

Kek Coklat Kukus ku



BAHAN-BAHAN
  1. 1 cawan gula pasir
  2. 1 cawan serbuk koko
  3. 1 cawan susu cair
  4. 1 cawan minyak masak/ majerin cair
  5. 1/2 cawan susu pekat manis
  6. 1 1/4 cawan tepung gandum
  7. 1 sudu teh baking powder
  8. 1 sudu teh soda bikarbonat
  9. 4 biji telur
  10. 1 sudu esen vanila

 CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Masukkan gula, susu cair, susu pekat manis dan minyak masak ke dalam periuk. 
  2. Masakkan di atas api sehingga larut dan ketepikan.
  3. Dalam bekas lain, ayakkan tepung gandunm, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.
  4. Pukul telur sehingga kembang. Cara saya, saya blend je semua telur sehingga kembang dengan menggunakan blender. Biar ianya nampak berbuih-buih keputihan.
  5. Tapiskan telur yang diblend tadi ke dalam bekas utama untuk bancuh kek nanti supaya kulit telur tidak termasuk sekali ye. Masukkan juga esen vanila dan kacau sebati.
  6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder yang diayak tadi.
  7. Kacau sehingga sebati dan jangan biarkan ianya berketul-ketul.
  8. Panaskan pengukus dan biarkan air mendidih dahulu baru dimasukkan loyang yang berisi adunan kek coklat.
  9. Sebelum itu, sapukan majerin atau butter ke dalam loyang sebelum tuangkan bancuhan kek coklat tadi.Tujuannya adalah supaya kek tadi tidak melekat apabila masak nanti dan senang untuk terbalikkan kek ke bekas yang lain.
  10. Untuk mengelakkan air wap terkena kek anda bolehla tutup kek menggunakan aluminium foil. Ada setengah mak-mak  balutkan tudung periuk pengukus guna kain. Cara saya pula, saya balut guna plastik sahaja.
  11. Kukus kek selama 1 jam dan cuba cucuk dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum.
  12. Kalau lidi tidak melekat itu bermakna kek sudah masak. Biarkan sejuk terlebih dahulu bolehla di angkat.


 Kek coklat saya dah siap. Nak makan macam ini pun boleh.Sedap juga rasa. Kalau rajin bolehla buat topping untuk kek.




 CARA-CARA MEMBUAT TOPPING UNTUK KEK COKLAT KUKUS

Bahan-Bahan:
  • 1/2 bar coklat masakan
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu mentega/butter
  • 1/4 cawan susu segar ( saya guna susu formula anak saya je iaitu susu Dutch Ludy 123. Nasib baik anak susu formula anak) 

 Cara- Cara Membuatnya :
  •  Saya masukkan semua bahan-bahan dalam periuk. Panaskan api dan jangan terlalu besar api tu. Kacau sekata sehingga dia pekat.
  • Tutupkan api, biarkan sejuk dahulu kemudian baru boleh curahkan ke atas kek.


Contohnya macam ini lah. Bagi ganache tu jatuh meleleh seperti itu. Okey siap.



Kek kalau hendak dihias pun boleh. Anda gunalah choclate rice ke, buah ceri ke, strawbery ke, gula-gula ke.Kecantikan kek bergantung kepada kreativiti seseorang itu ye.



Inilah kek coklat saya.Maaflah comot sikit hehe (segan pula) tak sempat lap sebab anak-anak dah duk berebut-berebut nak makan kek.





 Akhir sekali sebagai penutup kata, kalau ibu-ibu atau sesiapa saja nak cuba buat, saya galakkanlah sebab resepi ini sangat mudah. Kalau pakai pengukus dia akan masak on time je berbanding pakai oven. Oven ini nak kena tambah minitlah pula kalau lambat masak hehe..Ini daripada pengalaman saya. Bagi saya kek coklat kukus menggunakan cawan adalah resepi yang paling senang.

Okey, sampai jumpa lagi..

Bye...!!!



























No comments:

Post a Comment